bottle bells bottle bells, czyli piwa bożonarodzeniowe i zimowe

Dziś imieniny Mikołaja. Od kilku dni w telewizji zapewne puszczane są reklamy świątecznych napojów gazowanych i zapowiedzi filmu o dziecku pozostawionym na pastwę losu w domu. Dzieci nie uświadczycie tu ani trochę przez najbliższe cztery tygodnie, natomiast świątecznych napojów gazowanych owszem. W końcu św. Mikołaj (z Miry) to m.in. patron piwowarów. Od dziś, być może do końca roku, postaram przedstawić Wam kilkanaście piw bożonarodzeniowo-zimowych. W celu zapewnienia sobie i wam jak największej różnorodności mam w planach pojawić się na festiwalu piw sezonowych (relacja oczywiście też znajdzie się tutaj). Jak widzicie atrakcji nie zabraknie. Zapraszam już teraz.
A w zasadzie skąd się wzięły piwa świąteczne i zimowe? Czy tylko na zasadzie podniesienia różnorodności, sprzedaży? Czy też może ich źródłem było ratowanie przemrożonych mieszkańców europejskich miast przed wychłodzeniem?
Skandynawia choć nie kojarzy się obecnie bardzo mocno z piwami, a to właśnie stamtąd wywodzi się tradycja tychże napitków. Już kilka wieków temu Wikingowie uwielbiali celebrować święto Jolner na cześć boga Thora przy mocnym, słodowym piwnym trunku zwanym Julöl. Zwieńczenie tych zabaw odbywało się 21 grudnia. Stamtąd tradycja picia świątecznego ale rozprzestrzeniła się na resztę Europy, wraz z kolonistami do USA i w końcu na resztę świata. Choć dzisiaj piwa świąteczne, czy zimowe nie są wypijane ku czci Thora ich różnorodność jest ogromna. Mimo tego bogactwa można próbować je generalnie scharakteryzować. Większość z nich to niczym wikingowe Julölale. Znajdziemy tam jednak i lagery wszelkiej maści. Są to piwa charakteryzują się zwiększoną ilością alkoholu. Bursztynowy, a czasem ciemno brunatny kolor skrywa dość bogatą gamę aromatów. Przyprawiane mocno piwa świąteczne odnajdziemy głównie w Belgii czy USA. Angielskie i niemieckie browary przypraw do piwa tradycyjnie nie używają (cholerne Bawarskie Prawo Czystości ;)). Wspomniałem wcześniej o przyprawach, które często są kluczowe dla podkreślenia wyjątkowości piwa i czasu w roku. Cynamon, goździk, imbir, skórki owoców cytrusowych, ziele angielskie, anyż, specyficzne karmelowe słody to tylko niektóre ze składników tych aromatycznych piw. Zatem spróbujmy kilka z nich!
dziękuję


Przy tworzeniu tego tekstu pomocne okazały się witryny http://www.wiki.piwo.org, a także http://www.drinks.seriouseats.com

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s