Troubadour Magma

Troubadour Magma to kolejny przedstawiciel stylu belgian triple ipa. Poprzednik nie wypadł tragicznie (Bitter sweet symphony), a jak będzie z trubadurem?

Do pokalu wlewamy jasno bursztynowy, mętny napitek (butelka nie była przeze mnie wcześniej wstrząśnięta). Nad powierzchnią unosi się delikatna piana. Czego oczekiwać od IPA w zapachu? Oczywiście intensywny aromat chmielu, cytrusy. Czego oczekiwać od piwa w stylu triple? Oczywiście przyjemną mieszanką estrów, przypraw i alkoholu. A tu na początku świetny zapach … truskawek. Podobno Emelisse Triple IPA też tak zachęca, już sobie ostrze na nie ochotę :). Wracając do Troubadour Magma. Oprócz zaskakujących truskawek później czuć już w zasadzie tylko przyjemny chmielowy aromat. Na języku jednak piwo trochę zawodzi. Niby czuć cytrusy, ale niewyraźnie i płasko. Po chwili przerwy mocno do głosu dochodzi chmielowa, długo zalegająca goryczka. Nie jest to zaskakujące, ale w tym przypadku, na tle innych aromatów jest zbytnio się narzucające i wprowadzające chaos. Piwo charakteryzuje się średnim wysyceniem. Trzeba wspomnieć o metalicznym posmaku (posmak z rur na podstawie próby skórnej).
Trubadurów można lubić albo nie. Stylu belgian triple ipa podobnie. Nie ma we mnie przeciwnika jakiegokolwiek stylu piwnego, ale połączenie tych dwóch świetnych stylów nie wydało genialnego ponownie dziecka. Ciągle czekam na butelkę, która mnie przekona ;). Wiem, że piwo ma swoich zwolenników. Ja uważam, że są lepsi przedstawiciele. Ocena końcowa 5,5

Troubadour Magma , De Proefbrouwerij , 20 °Plato, 9,0% ABV, IBU 50, SRM 6-8

Troubadour Magma

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s