Petrus Dubbel Bruin

Reklama dźwignią handlu. Tak twierdzi klasyka. Browar Petrus reklamuje się, że jego piwa to „the key to heaven”. Dwa wcześniejsze spróbowane (Oud bruin, Aged ale) chyba były trochę wyszczerbione, albo myślały, że zaprowadzą nas do piwnego nieba wytrychem. Dubble bruin to od początku brzmi mi lepiej niż jego poprzednicy. Jak się sprawdzi?

Petrus Dubble Bruin wypełnia nam pokal klarownym brązowym napitkiem z średnio wysoką, drobno pęcherzykową pianą. Zaczyna się zatem całkiem przyjemnie. Może faktycznie napijemy się dobrego piwa z Petrusa? Nosem wyczuć można zdecydowane aromaty palonego słodu. Co w zasadzie uznać można by było za wadę, gdyż w tym stylu poradnik BJCP (Beer Judge Cetrification Program) wyraźnie podkreśla brak tego typu nut. Nie jesteśmy na konkursie jednak, a ja nie jestem arbitrem tym bardziej. Wyczułem jeszcze metaliczny posmak, ale na podstawie próby skórnej jasno można wskazać na chmiel jako jego źródło. Brak estrów owocowych. Wysycenie średnie.
Pod podniebieniem natomiast wyczuć możemy nutę słodu, przechodząca przez chwilowy aromat owocowej kwaskowatości, aż do dłuższego posmaku kawowej goryczki. Piwo po czasie trochę klei usta.
Ciężko pochwalić Petrus’a Dubble Bruin’a. Ciężko go też skarcić. Można spróbować, ale koniec końców lepiej spróbować o niebo lepszych stylowych odpowiedników. Zacząwszy chociażby od Westemalle Dubble. 6,5/10

Petrus Dubble Bruin, browar Bavik, SRM 17-20, ABV 6,5%

petrus dubbel bruin

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s