Struise Ypres

Dzisiejsze piwo to jedno z tych eksperymentów, do których zawsze podchodzę z ogromną ciekawością. Styl (flemish) red ale opisałem nieco przy degustacji Rodenbach’a i Rodenbach’a Grand Cru. Jeśli chodzi o piwa dzikie i kwaśne to przedstawiałem Wam je nieco na podstawie klasyków z browaru Cantillon i . Nie wspominając o duńskim Gypsy tears.

Struise Ypres ma przenieść nas gdzieś pomiędzy tymi stylami, które nie są na pewno skrajnościami. Na etykiecie wyraźne nawiązania do tragicznej historii miasta. Historia akurat nie miała nic wspólnego z piwnym napitkiem więc przejdźmy do degustacji.
W pokalu degustacyjnym widzimy ciemno brązowe, klarowne piwo. Na powierzchni widać średnio wysoką, drobnopęcherzykowatą pianę, która szybko znika. Wyczuć można dość złożony i przyjemny aromat cherry, dębowej deczki, trochę alkoholu i czekolady. Tak moi drodzy. Tu pojawia się pierwsza mocno charakterystyczna cecha piw stylu flemish red ale i dzikich piwo. Owe piwa i Struise Ypres leżakowane jest w dębowych beczkach. Te tutaj na dodatek zostały sprowadzone z Burgundii (piwo leżakowało od 2009!). W zapachu można to wyczuć. Jest interesujące, a może być jeszcze ciekawiej.
W smaku bardzo podobnie jak w zapachu. Wyczuć można trochę kwaskowatości, trochę aromatu cherry. Dużym zaskoczeniem (in plus) było dla mnie zakończenie. W stylu stout. Mocno goryczkowe, z aromatami ciemnego słodu, trochę kawowe.
Piwo ciekawe i godne spróbowania. Na pewno nie byłbym wstanie pić go na co dzień. Ale od czasu do czasu jest w stanie zapewnić wystarczająco dużo piwnych emocji. 8/10

Struise Ypres, browar de Struise, SRM 30, ABV 7%

ypres

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s