Tej Szczun!

Dziś drugie piwo z debiutanckiej serii Szałpiw. Szczun (po poznańsku chłopak) to rzekomo połączenie belgijskiego tripla z IPA. Przyznaję, że tu zapaliła mi się z jednej strony lampka ostrzegawcza, a z drugiej nadzieja. Na tym blogu możecie znaleźć już kilku belgów, którzy próbowali dokonać tego stylowego mariażu. Wychodził z tego raczej swego rodzaju mezalians. Czy szczunom z Szałpiw ta sztuka się udała?

Barwa:  lekko opalizujące, jasno pomarańczowe  (3/3)

Piana: stabilna, ładna w strukturze, średnia w wysokości  (5/6)

Zapach: generalnie IPA niż triple, a przy tym cytrusowo żywiczny charakter aromatów chmielowych (9/12)

Smak: tu zaskoczenie. W smaku to już nie jest typowa IPA jakbym się spodziewał po zapachu. Tu faktycznie piwo skręca w kierunku tripla. Lekko owocowe, trochę słodkie, lekko kwaskowate i tylko odrobina chmielu (15/17)

Goryczka:  średnio niska (5/6)

Na podniebieniu: niezła pijalność, średnie nasycenie, dość wytrawne (5/6)

Muszę to potwierdzić, proszę państwa, najlepszy miks tripla ipa jaki do tej pory piłem. W końcu ktoś umiejętnie połączył te dwa style. Ciągle można pewne kwestie polepszyć, ale to jest zdecydowanie dobry kierunek i wiele browarów może się uczyć od raczkujących na rzemieślniczym poletku SzałPiw. Brawo!

Ocena końcowa: 42/50

Szczun, browar Szałpiw, ekstrakt 19 Blg, 8,1% abv

szczun

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s