Vox populi 2 – wywiad z połową projektu Brussel Beer Project

delta

Zgodnie z obietnicą dziś krótki wywiad z Olivierem de Brauverem. Wspólnie z kolegą (Sebastien Morvan) rozkręcili projekt mający na celu stworzenie nowego browaru w stolicy Belgii. Do współpracy dołączył się Bart Durlet z browaru Anders.

MP: Jak długo warzyliście piwa w domu przed rozpoczęciem tego projektu?

OdB: Rok czasu. Naszym pierwszym priorytetem było jak najefektywniejsze poznanie piwowarstwa od strony domowej, ale także zdobywanie wiedzy z książek, wizyt w browarach, nauce u innych piwowarów i uczęszczaniu na zajęcia (przyp. w Belgii można zapisać się na swego rodzaju kurs zawodowy browarnika).

MP: Jak doszło, że weszliście we współpracę z Bartem Durletem z browaru Anders?

OdB: Mieliśmy cztery prototypowe piwa uwarzone u mnie w garażu, ale nie mieliśmy wystarczająco środków, aby te piwa profesjonalnie uwarzyć w większej skali. Odwiedziliśmy około 15 browarów w poszukiwaniu partnera do współpracy. Browaru mającego możliwości uwarzenia tych czterech piw wedle naszych planów. Współpraca z Bartem przyszła naturalnie. Dzielimy tą samo pasję. Co więcej jego wiedza i doświadczenie dodawały nowatorskiego podejście do piwnej tradycji i inspiracji od zagranicznych piwowarów. Bart posiada również świetny sprzęt do warzenia. Znaleźliśmy szybko język porozumienia.

MP: Czy uważasz, że piwo jest kobietą? :) (przyp. wszystkie cztery prototypowe piwa miały żeńskie imiona. Również ich opis wskazywała na relację z płcią piękną)

OdB: Hmmm :) Sądzę, że piwo to wymarzona kobieta, dzięki której odkrywam nowe, zaskakujące rzeczy.

MP: Pierwsze cztery piwa. Czy były to piwa uwarzone uprzednio w domu, czy też były dla Was czymś nowym? Jak się one mają do nawiązań do tradycji, których nie brakowało w promocyjnych spotach?

OdB: Zgadza się. Pierwsze cztery receptury to nasze domowe eksperymenty. Nasza filozofia warzenia piwa to rewizja tradycji. Próba odświeżenia belgijskiej tradycji. Korzystamy z naszych piwowarskich korzeni i próbujemy je ubogacić inspiracjami z zagranicy. Tą inspirację możesz odnaleźć w naszych wyborach. Brettanomyces bruxelensis zastosowane w piwie Alpha i Gamma to inspiracja tradycją lambików, gueze, krieków. Przyprawienia piw jałowcem czy rajskim ziarnem to ukłon w kierunku piw typu saison, ale także z regionu Hainaut gdzie możesz je znaleźć w pieczywie. Owe drożdże przyprawy, chmiele to tradycja, którą chcieliśmy na nowo skomponować w naszych piwach.

MP: Staracie się promować Brukselę. Gdy jednak myślę o Brukseli i piwie to pierwsze co przychodzi mi na myśl to lambik. Czy chcecie zmieniać również tą tradycję?

OdB: Uważam, że jeśli warzysz lambika to powinieneś zrobić to idealnie z szacunku do jego tradycji. Naszą filozofią jest zmiana tradycji, a zatem nie będziemy warzyć lambika.

MP: Bruksela wybrała jedno z czterech piw. Jakie są wasze następne plany?

OdB: W miarę krótkim czasie rozpocząć warzenie piwa. Zaczęliśmy już plebiscyt na nazwę pierwsze piwa („Delta” vs. „Vox”, między tym wywiadem a jego opublikowaniem zakończył się ten plebiscyt – wygrała zdecydowanie Delta) . We wrześniu chcemy zacząć je sprzedać, a jednocześnie rozpocząć publiczną zbiórkę pieniędzy na budowę browaru. Ten drugi punkt na pewno będzie rozciągnięty w dłuższej perspektywie czasowej. Szukamy dobrego miejsca na budowę browaru w Brukseli. Musimy również znaleźć odpowiedni sprzęt. Chcemy aby nowy brukselski browar był otwarty dla społeczności i ekologiczny. Więcej wieści już w niedalekiej przyszłości :)

MP: Dziękuję za rozmowę i trzymam kciuki za powodzenie projektu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s