Przewodnik po Belgii (2). Brabancja – Królestwo Gueze

belgia pppb

W pierwszej części naszej piwnej podróży po Belgii omówiłem centralny region Brukseli, która sama w sobie nie może pochwalić się mnogością browarów. Dziś robimy krok za stolicę do regionu Brabancji. Wbrew podziałowi administracyjnemu nie podzielę go na część frankofońska i flamandzką. Ciężko przecież podzielić sławny Payottenland, znajdujący się w zachodniej części regionu. Skoro już wspomniałem o tym legendarnym terenie…

payoten

Payottenland to mały region położony na zachód od Brukseli (choć w pewnym stopniu samą Brukselę i historycznie i geograficznie można wziąć w nawias tego terenu). W dolinie rzek Senny i Dendery. Wyjątkowa flora drożdżowa tych ziem wpłynęła w istotnym sposób na historię piw o fermentacji spontanicznej. Lambiki, guezze, i wszelkie owocowe odmiany tychże piw potrafią absolutnie zniewalać swoim niepowtarzalnymi smakami i aromatami. Obok browaru Cantillon z samej stolicy klasycznym browarem warzącym takie piwa jest Lindemans.

lindeW 1809 roku rodzina Lindemansów zakupiła farmę miejscowości Vlezenbeek. Rozpoczęła intensywną produkcję piwa już pierwszej zimy, gdy pora roku ograniczała ich pracę przy samej farmie. Z każdym kolejnym rokiem działalności rodzina odnosiła coraz większe sukcesy swoimi lambikami. W 1930, kolejne już pokolenia rodziny zdecydowały się zaprzestania działalności rolniczej (głównie uprawa jęczmienia i pszenicy) i skupieniu się tylko na produkcji piwa. Wtedy to też rozszerzono wachlarz piw o style guezze i kriek. W 1978 roku browar wprowadził ówcześnie prawie zapomniany styl piwny faro. Do dziś ich Faro jest klasykiem gatunku. Obok niego, w ofercie znaleźć można piwa z malinami, brzoskwiniami, czarną porzeczką, wiśniami, jabłkami. Nie mylcie jednak tych piw z obrzydlistwem serwowanym w polskim barach!

Innym browarem znanym z piw typowych dla tego regionu świata jest browar Timmermans.

timmJuż w 1702 w miejscowości Itterbeek (teraz leżącej już w ramach aglomeracji Brukselskiej) niejaki browar Mole warzący lambiki. Przy browarze istniał pub, sad, farma i słodownia. Na początku XX wieku piąta generacja rodziny zmieniła nazwę browaru na rodzinną Timmermans. Od 1993 roku browar wszedł w szeregi grupy Martin’s. Przyznam Wam szczerze, że choć Timmermans sam siebie określa jako najstarszy browar warzący lambiki na świecie (co pewnie jest prawdą) to jeśli będziecie mieli do wyboru napić się np. krieka z Cantillon, Lindenmansa czy Timmermansa to kupujcie je właśnie w takiej kolejności.

Kiedyś brukselski browar teraz warzący na jego granicach – Belle Vue.

bvW jego starym budynku w Brukseli znaleźć możemy piwne muzeum natomiast ichnie kriek’i, guezze i lambiki warzone są teraz w Sint Pieters Leeuw. Jeszcze nie tak dawno byłem zwolennikiem owego guezze. Ostatnie dwie spróbowane butelki rozwiały jednak ten czar.

W południowej części regionu znaleźć możemy fenomelną guezerię pana Tilquin.

guezeriePierre Tilquin to browarnik, który swoje doświadczenie przy tworzeniu piw w takich miejscach jak Huyghe, 3 Fonteinen czy Cantillon. Sam browar powstał niedawno w 2009 roku, w miejscowości Bierghes. Nie wiem czy używanie słowa browar jest tu właściwie skoro w samej nazwie mamy tylko (aż?) guezerie (hol.Geuzestekerij), gdzie miesza się te piwa. Świeża brzeczka warzona czy to gdzieś w Payotenlandzie czy w Brukseli jest tu pompowana do dębowych beczek fermentacyjnych, mieszana ze starszymi rocznikami, a następnie dojrzewa kolejne … lata ;) (od 1 do 3 lat). Brow…. guezerie zwiedzać można w soboty od września do czerwca.

W Beersel znaleźć możemy kolejny browar warzący również perłę tego regionu – 3 Fonteinen.

3 fontanny

Browar założony został w 1887 jako kawiarnia i guezeria. Wykupiona w 1953 roku przez Gastona De Belder, który rozbudował ów przybytek do restauracji. Browar w pełni znaczenia tego słowa ruszył dopiero w 1998 roku. 3 Fontainen ciągle pełni funkcję guezerii. Ściąga do siebie piwa z browarów Boon, Girardin i Lindemans, z których produkuje swoje guezze. W ich ofercie znaleźć możemy również ciekawego Zwat.be, czyli angielskiego stouta uwarzone na lambikowskich drożdżach, a także eau de vie (brandy) Armand’s spirit

Browar Boon mieści się w miejscowości Lembeek. Już sama nazwa kojarzy nam się z piwnym trunkiem.

boonBrowar należydo Franka …Boon’a, jednego z pionierów rewilatyzacji lambika i guezze. Trzeba jednak podkreślić, że działalność browarów warzących piwa w tej miejscowości sięga końca XVII wieku. Od nazwy tego miasta, a dokładniej piwa „Biere d’Alambique” styl otrzymał swoją nazwę i a owo piwo stało się jego referencją.

Jakość piw z browaru Boon, oryginalność ich oude gueze i oude kriek, podkreślone są przez status produktu regionalnego UE (jak najbardziej zasłużenie). Browar można zwiedzać cały rok.

oud b

Oud Beersel to rzemieślniczy browar z Beersel założony 1882 roku przez Henry’go Vandervelden’a. Jest to jeden z tych pięknych belgijskich browarów, które są interesami rodzinnymi. Tak było przez ponad 100 lat, aż do 2002 roku kiedy browar został zamknięty. Przywrócony do życia trzy lata później przez Gert’a Christiaensa i Rolanda De Bus’e. Przez wiele lat browar warzący krieki i lambiki, wrócił wtedy z triplem i pilsem. W tym momencie w karcie browaru znaleźć ciągle możemy dwa, powyższe nie-lambikowe piwa, a także Old Geuze, Old Kriek, Framboise, Lambic i likier Oud Kriekske.

Kolejnym punktem na lambikowej trasie browarów jest De Troch.

de trochtBrowar, który znajduje się w miejscowości Wambeek, warzy piwa z serii Chapeau. Kolejny browar rodzinny, który działa nieprzerwanie od XVIII wieku. Mają w swojej piwnej karcie: Chapeau Kriek, Abricot, Banana (!), Faro, Framboise, Gueze, Lemon, Peche, Fraise i oczywiście Oude Gueuze. Jak widzicie, wyboru tu nie brakuje.

Girardin to rodziny browar warzący gueze w St. Ulrik’s Kapelle. Założony w 1845 i prowadzony do dnia dzisiejszego przez rodzinę Girardin. Mają w swojej karcie piw oczywiście  lambika, krieka, framboise. Ich Girardin Gueze produkowane jest w dwóch wariantach: niefiltrowane (jasne) i filtrowane (ciemne). Poza tym znaleźć tam możemy niejakie Ulricher. Patrząc jednak na oceny tego pilsa z ratebeer, spokojnie możemy znaleźć lepszych przedstawicieli tego stylu.

girardinGirandir warzy również lambiki stosowane później to tworzenia starszych roczników browarów De Cam, 3 Fonteinen i guezerii Hanssens.
Browar Van Honsebrouck warzy w miejscowości Ingelmunster. Założony w 1865 roku jako Sint-Jozef. Pod obecną nazwę działa od 1953 roku. Samo miejsce, na którym browar powstał było nieraz miejsce przechodzenia frontu wojennego. Same budynki stoją tam już od pierwszej połowy XVIII wieku. Piwnice natomiast datuje się nawet na czasy średniowieczne. Trudno o lepsze miejsce na warzenia piwa, a w szczególności piwa lambik. Jednak browar Van Honsebrouck nie zawsze było wyspecjalizowane w lambikach.
van h
W przeszłości warzyło się tam boki czy też lagery. Zresztą nadal ta tradycja jest podtrzymywana. Browar znany jest z serii piw Kasteel, Vlaamsch Wit (Blanche des Flanders), czy Brigand. Nie tak dawno browar ten zaskoczył mnie wypuszczeniem na rynek piwa The battle of Passchendaele 1917. W samym piwie (blond) nie ma nic dziwnego, jednak sposób jego dystrybucja (0,5 l butelki) już się odróżnia od większości rynku. Co do kontynuowania tradycji lambikowej Van Honsebrouck ma w swojej karcie St Louis Premium Kriek. Browar ten ma jeszcze jeden wyjątek. Wpis stał się niejako spisem browarów warzących guezze i lambiki. Ze wszystkich wymienionych browarów przed i po nim, ten znajduje się poza Brabancją.
Browar De Cam istnieje od 1997 roku. Jednak miejsce jego warzenia (Gooik) pamięta piwa warzone od XVI wieku. Ciekawostką może być nazwa browaru, która w staroflamandzkim oznacza … browar ;).
de gooikd
Browar a zarazem guezeria jest miejscem spotkań lokalnej społeczności, z utworzonym obok muzeum lokalnej kultury. W karcie browaru znaleźć możecie piwa: Faro, Oude Gueze, Kriek i Oude Lambic.
Ostatnim znanym mi browarem mocno złączonym z historią piw lambik i gueze jest rzemieślnicza guezeria Hanssens. Powstała w 1896 roku na fundamentach browaru Sint-Antonius w miejscowości Dworp. Na tą chwilę już czwarta generacja rodziny Hanssensów prowadzi ten piękny biznes.

W karcie guezerii/browaru znaleźć możemy Gueze, Krieka, Lambica, a także Oud Krieka, Oud Lambica i Oudbeitje.

han
Na koniec warto wspomnieć o kooperacji między wszystkimi powyższymi browarami i guezeriami. Wszystkie one skupiły się w organizacji HORAL (hol. Hoge raad voor ambachtelijke lambikbieren, ang. High council for artisanal lambik style beer). Celami organizacji jest promocja warzenia i picia piw w stylu lambik, gueze, kriek, ochrony charakteru i regionalności. Pomocy w ustanawianiu prawa związanego z lambikami. Organizacja założona na początku 1997 roku z inicjatywy Armanda Debeldera.Jak widzicie Brabancja jest bogatym regionem. I choć lambiki, gueze i krieki to jej perła w koronie, to jednak owa korona jeszcze z innych browarów jest stworzona. Ale to już … zupełnie inna historia. Do znalezienia w kolejnym wpisie o Brabancji :)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s