The brewer is back in town

Wczoraj bo przerwie spowodowanej sprawami rodzinnymi (:)) wróciłem do warzenia. Na początek sezonu 2013-2014, pierwszy w życiu i od razu nietypowy witbier. Co z tego wyjdzie będę informował na bieżąco ;).

20131011_171040

Słód typu pils i pszeniczny.

20131011_175320Tzw. kleikowanie.

20131011_182110Słody w komplecie.

skladniki

Na początku gotowania na imprezę dołączył chmiel Northern brewer, a zgodnie z planem pod jej koniec kolejno kardamon, imbir (starty), cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie.

20131012_095916Całość od rana ogarniają powyżsi kolesie.

20131012_161544A do widoczne dzieło ich roboty (a w zasadzie jej początku) po 2óch godzinach. Dla jasności to niecała warka, a jedynie FFT czyli Fast Fermentation Test. Bardzo przydatne jeśli chodzi o decyzję o butelkowaniu, czy wcześniej przelewaniu na cichą.

Stay tuned!

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s