Gdzie na piwo w Belgii? – De Kulminator (Antwerpia)

Nie lubię Antwerpii. Tak jak polubiłem od pierwszego wejrzenia Leuven czy Gandawę, tak Antwerpia mnie zawsze odrzucała. Wczoraj dotarłem do miejsca, które musi zmienić moje zdanie na temat tego miasta.

kulminatorKolega, z którym tam byłem określił to miejsce jako świątynia. To słowo idealnie nadaje się do opisu tego miejsca. Piwna świątynia. Czy to się tyczy Moeder Lambic czy też innych barów, które postaram się Wam pokazać, żadne z nich nie miało takiej atmosfery jak De Kulminator. Miejsce, w którym znaleźć kilka set piw powinno tętnić życiem, wypełniać się nieustannych gwarem. Natomiast już przy wejściu zastaje nas karteczka, która grzecznie, ale stanowczo w zasadzie zakazuje wchodzenia grupom do tego miejsca… WTF? Weszliśmy w końcu tam w trójkę. Przez co poniektóre dyktatury taka liczba ludzi to już zgromadzenie, na szczęście właściciele De Kulminator aż tak rygorystyczni nie są. W środku, choć bar wypełniony w 90%, jest uderzająco cicho. Oczywiście goście baru rozmawiają, ale tu się nie rozlewa piwa. Czuć od pierwszego momentu, że w tym miejscu do piwa podchodzi się z należytym szacunkiem.

Miejsce bardzo przytulne. Można by rzec zawalone szkłem do piwa, starymi piwnymi gadżetami, walającymi się skrzynkami po Westvleterenie… Świątynia. I na dodatek bardzo lokalna. Poczułem to gdy nie uważnie usiałem obok kolegi, lekko zahaczając o leżącą na siedzeniu obok białą poduszkę. Natychmiast pani zza baru uświadomiła mnie, że tu siadać nie wolno. To jest miejsce jej męża. Wszystko i na temat.

20131018_22051320131018_220904

W końcu ustawiliśmy się przy barze, prawie tarasując jakiekolwiek przejście. Mieliśmy szansę otworzyć spis dostępnych piw. Wiecie co jest właśnie wyjątkowe w De Kulminator? Nie ilość dostępnych piw, ale ich jakość. Ledwo uświadczyć tam można piwa świeże, z 2013. W De Kulminator dostać możecie przede wszystkim piwa, które są przez gospodarzy długo przechowywane. I tak nie może Was tam zdziwić piwa trzy, cztero, pięco letnie. Piwa dziesięcioletnie nie są tam też wielkim zaskoczeniem. Szczękę natomiast musiał zbierać gdy zobaczyłem na liście Westvleterena XII rocznik 1978 (!!!), albo witbiera Pierra Cellisa z początków istnienia jego browaru (sic!). Oczywiście im starsze piwo, i mniejsza jego ilość w zapasie tym cena wzrasta. Oczywiście witbier z lat 70 XX wieku na pewno wyśmienity nie będzie. Ale gdzie u licha możecie spotkać takie rarytasy?!

20131018_220914

Wedle użytkowników serwisu ratebeer.com De Kulminator w 2011 został ogłoszony najlepszym barem na świecie, wyprzedzając konkurencję z Włoch, USA, Japonii czy … Belgii (http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpen/antwerpse-kulminator-verkozen-tot-beste-biercafe-ter-wereld.aspx).

20131018_224024Gorąco polecam Wam wizytę w tym miejscu ponieważ jest to lokal absolutnie wyjątkowy, wręcz magiczny, dla każdego piwosza i piwoszki. Zarazem spieszcie się gdyż prowadzące bar małżeństwo to ludzie wiekowi i nie wiadomo, czy znajdą kontynuatorów swojego dzieła.

Dla celów notatnika dodam, że w owym miejscu spróbowałem piwa Outblack z browaru De Struise. Mariaż stylu belgian strong ale i black ipa. Piwo z 2011 roku. W teorii przydatne do 2016, ale wiadomo, że na imponujące aromaty piwne liczyć nie można było. W wyglądzie oczywiście nieprzenikniony czarny kolor. Na powierzchni całkiem imponująca, trwała, kawowa w kolorze piana. Nad nią mocny aromat melasy, lekko mięty i karmelu. W smaku melasa również obecna, razem z nutami likierowymi, ciemnego czekolady. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu (10% ABV) był on nie wyczuwalny. Ciekawe piwo.

20131018_221116p.s. wybaczcie słabą jakość zdjęć (poza pierwszym, zapożyczonym). Miałem do dyspozycji tylko swoją komórkę, a pub wieczorem nie jest najłatwiejszym miejscem do robienia zdjęć.

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s