L’apogée z Brasserie de Bastogne

Są różne powody, dla których wybrać można piwo ze sklepowej półki. Może to być znana już marka browaru. Może też to być podkreślony styl na etykiecie piwa. Czasem może też to być sama etykietka, wyróżniająca się swoim wyglądem z pośród innych. Tak oto trafiło w moje ręce L’apogée.

L ApogeeEtykietka L’apogée wyglądała niczym „etykietka zastępcza”. Zwyczajnie wyróżniła się pośród dopracowanych i kolorowych etykietek na półce sklepowej. Taki sukces, zamierzony czy nie, grafika. Jest to nowość, zarazem nie powszechnie znana. Idealna pozycja na malepiwo!

Okazało się, że za samą „zastępczą” etykietą kryje się piwo w stylu belgian ale, uświęcone obecnością … torfu uprzednio potraktowanego whiskey. Jeśli dobrze zrozumiałem opis piwa tak to właśnie miało wyglądać.

Piwo uwarzone zostało przez stowarzyszenie Full time hops z Liege w browarze Bastogne w Vaux-sur-Sure. Full time hops ma za zadanie promować wszelkiego rodzaju belgijskie rzemieślnictwo. Nie wiem gdzie dalej ich poniesie, skoro zaczęli od piwa – be my guest.

W wyglądzie to krystalicznie miedziane piwo, ze średniej wielkości pianą, która dość szybko opadła. W zapachu czuć przede wszystkim słód i delikatna słodycz. Faktycznie czuć nieco aromatu whiskey. W palecie smakowej dominuje słód, który daje dojść do głosu nucie whiskey. Nie jest ona nachalna i powoli przechodzi w kwaskowatowy finisz. Piwo o średnim nasyceniu CO2 i średnią goryczką. 6% ABV.

Do tej pory jeszcze żadne piwo, które dumnie ogłasza na etykiecie hasło ‚whiskey’ nie skradło mojego podniebienia. Tym razem było podobnie, co nieoznacza, że L’apogée okazało się niewypałem. Jest to solidny smaczek na półce belgijskich piw.

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s