Jak stary jest lambik?

Jeszcze do niedawna uważano, że lambik jest najstarszym znanym belgijskim piwem. Gdy to piszę, mam na myśli styl z najdawniejszym udokumentowanym przepisem. Przeprowadzone ostatnio badania, rzuciły nowe światło na ten fakt. cantillon

Najstarszy przepis na lambika spisano już w 1559 roku, co istotnie stawia ten styl wyraźnie ponad innymi. Przy warzeniu piwa stosuje się duży udział pszenicy. Gotową brzeczkę wystawia się na działanie naturalnej flory drożdżowo-bakteryjnej doliny Moozy i voilà, mamy lambika.

Raf Meert to belgijski historyk, który postanowił spisać historię tego stylu. Zagłębiając się w oryginalny tekst, który znajduje się w miejscowości Halle spostrzegł jednak pewną niejasność, która nie dawała mu spokoju. Rozpoczął dodatkowe śledztwo, które doprowadziło go do zakwestionowania teorii, że lambik ma ponad 400 lat. W starym przepisie pojawiaja się bowiem większa ilości pszenicy, niż ta stosowana obecnie przy warzenie lambika. Co więcej, tekst ten ma zawierać również inne zboża użyte to warzenia piwa, np. owies. Całość generalnie odbiega od piwa, które znamy obecnie jako lambik. Różnice te mają jednak nie przeszkadzać belgijskiemu stowarzyszeniu HORAL, które grupuje wszystkie browary warzące piwa fermentacji spontanicznej. Organizacja ta ma podkreślać niespotykaną antyczność piwa powołując się właśnie na tekst z Halle. Wedle Raf’a Meert’a piwo tam opisane nie jest lambikiem, a … witbierem. Natomiast pierwszym udokumentowanym przepisem na lambika ma być tekst, który powstał ponad 200 lat później, w 1801 roku.

Taki obrót sprawy wywołał sporą konsternację wśród belgijskich piwoszy, a w szczególności w organizacji HORAL. Trudno dziwić się ich oporowi wobec takich informacji, gdy zarzuca im się brak krytycznego podejścia do tekstu źródłowego, na autentyczność, którego powoływali się przez tyle lat. Belgijski historyk ma zamiar opublikować całość swojej pracy, aby rozwiać wszelkie wątpliwości. Osobiście jestem ciekaw finału tej sprawy. Być może faktycznie tekst z 1559 nie jest przepisem na lambika, ale czy zastosowanie spontanicznej fermentacji mogło dać ostatecznie witbiera? Przekonamy się wkrótce.

Reklamy

2 comments

    1. To prawda, ciekawe! Spróbuję spróbować owego piwa, bo nie przypominam sobie, żeby go pił.
      Choć mija się z prawdą, że są jedynym browarem, który używa belgijskich wiśni do produkcji krieka. Tak samo tradycję zachowywać ma Cantillon.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s